Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2007

Περίπατος στις «Μάντρες του Ρούσσου»

Οι «Μάντρες του Ρούσσου» βρίσκονται στο δυτική είσοδο του κόλπου των Καταπόλων, κάτω από τον λόφο όπου βρίσκονται τα κατάλοιπα της αρχαίας Μινώας. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εύκολη, ακολουθώντας τον δρόμο που ξεκινάει από τα Κατάπολα και περνάει από το Κάτω Ακρωτήρι. Στην φωτογραφία (πάνω) η λευκή γραμμή δείχνει την διαδρομή. Η άποψη είναι από το μονοπάτι που οδηγεί στο Φανάρι Καταπόλων...


Στο σημείο που συναντάμε το ναΐδριο των Αγίων Αναργύρων (διακοσμημένο με βυζαντινές τοιχογραφίες), αφήνουμε τον χωματόδρομο και, βαδίζοντας σε ευκρινείς γιδόστρατες, ανηφορίζουμε για τις «Μάντρες του Ρούσσου»


Μετά από μία σύντομη διαδρομή σε φρυγανότοπους (οι οποίοι φιλοξενούν στο τέλος της άνοιξης "ιερές ορχιδέες") φτάνουμε στις «Μάντρες του Ρούσσου» που αποτελούνται από αλεπάλληλα πλατώματα και πεζούλια. Η φωτογραφία (πάνω) έχει ληφθεί από το πρώτο πλάτωμα και δείχνει την είσοδο του κόλπου των Καταπόλων και το βόρειο ακρωτήρι με τον φάρο (Φανάρι)


Ένα αλώνι με φόντο την είσοδο του κόλπου, το αμοργιανό νησί της Κέρου στ' αριστερά και την Νάξο στο βάθος

Ένα μέρος από τις «Μάντρες του Ρούσσου» είναι βοσκότοπος. Αριστερά, στην κορυφή του λόφου, φαίνεται ένα από τα σπίτια που είχαν οι "Μάντρες".

Το σπίτι με τον εξωτερικό φούρνο του και φόντο την θάλασα και τις παραλίες "Μαλτέζι" και "Άγιος Παντελεήμονας..

Το σπίτι δεσπόζει πάνω από την είσοδο του κόλπου, ελέγχοντας όλη την θάλασσα των "Μικρών Κυκλάδων". Πολύ κοντά είναι η Κέρος και στο βάθος η Νάξος που ενσωματώνει στον όγκο της την χαμηλή σιλουέτα του Κουφονησιού.


Οι «Μάντρες του Ρούσσου» σε πανοραμική άποψη. Δεξιά φαίνεται η Κέρος και αριστερά η αμοργιανή νησίδα "Πεταλίδα", το αμοργιανό νησί της Γραμβούσας και η δυτική άκρη της Αμοργού. Οι «Μάντρες του Ρούσσου» αποτελούσαν ένα οικογενειακό αγροτοκτηνοτροφικό συγκρότημα με μερικά σπίτια, χωράφια, αλώνια και μαντριά. Κατοικείται συνεχώς από την Πρωτοκυκλαδική Εποχή, δηλαδή εδώ και 5.000 χρόνια, και αποτελεί επισημασμένο πρωτοκυκλαδικό οικισμό.


Οι πρωτοκυκλαδικοί οικισμοί έχουν χτιστεί μακριά από την θάλασσα αλλά έχοντας απέραντη θέα και μεγάλη εποπτεία πάνω της. Οι «Μάντρες του Ρούσσου» έχουν αυτό το τυπικό χαρακτηριστικό. Η φωτογραφία (πάνω) δείχνει την θέα προς την δύση. Μπροστά φαίνονται οι "Πεταλίδες", η άκρη της Αμοργού και κολλητά η Γραμβούσα. Δεξιά είναι ο ψηλός όγκος της Ηρακλειάς και στο βάθος διακρίνεται η Ίος.

Τα πεζούλια ("χτιά" στη ντοπιολαλιά) έχουν σταματήσει να καλλιεργούνται και καταρρέουν. Από πάνω φαίνεται η λόφος με την αρχαία Μινώα.


Αυτή είναι η "ιερή ορχιδέα" (Orchis sancta) που ξεφυτρώνει μέσα από τα φρύγανα που πλέον έχουν γεμίσει τα εγκαταλειμένα χωράφια...


Η θέα στα νοτιοανατολικά από τις «Μάντρες του Ρούσσου». Φαίνεται ο γιαλός του κόλπου των Καταπόλων, με το Ξυλοκερατίδι στ' αριστερά και το Ραχίδι στα δεξιά. Στο βάθος αχνοφαίνεται η Χώρα...


Ένα άλλο σπίτι που διατηρείται στις «Μάντρες του Ρούσσου» βρίσκεται σε άμεση επαφή με την Χώρα, που φαίνεται στο βάθος. Όλα τα παλιά αγροτικά συγκροτήματα, όπως οι «Μάντρες του Ρούσσου», βρίσκονταν σε άμεση επαφή με την Χώρα για αμυντικούς λόγους. Έπαιζαν και τον ρόλο της βίγλας, ειδοποιώντας με σήματα καπνού και φωτιάς για επερχόμενους κινδύνους...

Σπίτι στις «Μάντρες του Ρούσσου», υπόδειγμα ξερολιθικής κατασκευής, που έρχεται από την Πρωτοκυκλαδική Εποχή...

Ο φούρνος (πάνω) και η θέα προς την θάλασσα από ένα σπίτι στις «Μάντρες του Ρούσσου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: