Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2007

Παναγίτσα Καταπόλων: Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Αμοργού είναι ότι υπάρχει μία αδιάσπαστη συνέχεια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στους Αμοργιανούς και την κοινωνία τους χρειάζεται να έχεις πολύχρονη γνωριμία και ψυχική επαφή για να καταλάβεις αυτή την συνέχεια. Στις εκκλησιές όμως του νησιού η συνέχεια φαίνεται με την πρώτη ματιά. Μία απ' αυτές τις εκκλησιές είναι η Παναγίτσα στο Κάτω Ακρωτήρι των Καταπόλων, που γιορτάζει σήμερα. Είναι χτισμένη δίπλα στην θάλασσα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες (πάνω και κάτω)


Μετά τα τελευταία σπίτια των Καταπόλων αρχίζει ένας δρόμος (μονοπάτι, μέχρι πριν λίγα χρόνια) που οδηγεί στον κόλπο του Κάτω Ακρωτηριού. Στην περιοχή αυτή έχει βρεθεί το μεγαλύτερο κυκλαδικό ειδώλιο, ύψους 1,55μ.. Στην στεριά υπάρχουν διάσπαρτες αρχαιότητες και μέσα στην θάλασσα διακρίνονται ίχνη του λιμανιού της Μινώας, που βρίσκεται ακριβώς από πάνω στην κορυφή του βουνού. Εδώ στο Κάτω Ακρωτήρι, λοιπόν, είναι η Παναγίτσα.


Αυτή είναι η Παναγίτσα του Κατακρωτηριού από κοντά. Φαίνεται θαυμάσια ότι όλη η πρόσοψή της είναι χτισμένη με αρχαίες πέτρες, επιγραφές, ταφικές στήλες και εγχάρακτα μάρμαρα. Είναι σίγουρο ότι έχει κτισθεί πάνω στα θεμέλια αρχαίου κτιρίου, που μπορεί να ήταν αρχαίος ή παλαιοχριστιανικός ναός. Στην ίδια περιοχή σώζονταν μέχρι τον περασμένο αιώνα και πολλοί καμαροσκέπαστοι ρωμαϊκοί τάφοι (στην μορφή μοιάζουν με τα σημερινά ξωκλήσια), που στην ντοπιολαλιά της Αμοργού ονομάζονται "θολάρια".


Αυτή είναι μία αρχαία επιγραφή, εντοιχισμένη στην "Παναγίτσα" (με κλικ μεγαλώνει). Παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί συνδέει το αρχαίο παρελθόν με το παρόν της Αμοργού, κατά τρόπο εντυπωσιακό. Στην επιγραφή (ρωμαϊκής εποχής και μάλλον ταφική) διακρίνεται πολύ καλά το όνομα "Φλάβιος". Το όνομα αυτό υπάρχει σε χρήση και σήμερα στην Αμοργό με την μορφή του επωνύμου Βλαβιανός, που προκύπτει ως εξής:


Φλάβιος } Φλαβιανός (ο γιός του Φλάβιου) } Βλαβιανός.


Ο πρώτος εθνοσύμβουλος Αμοργού που συμμετείχε στην Εθνοσυνέλευση του Άστρους έχει καταγραφεί στα αρχεία της Εθνικής Παλιγεννεσίας του "1821" με την αρχική μορφή του επωνύμου Βλαβιανός, δηλαδή Φλαβιανός (Ιωάννης).

Δύο ακόμα αρχαίες εγχάρακτες στήλες, που είναι ενσωματωμένες στο ναΐδριο της Παναγίτσας Καταπόλων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επάνω στήλη που περιλαμβάνει το σύμβολο του αγκυλωτού σταυρού, πολύ γνωστό από αρχαιότερες περιόδους.


1 σχόλιο:

Manos είπε...

Παγανιστική, χριστιανική, ελληνική, ρωμαϊκή, βυζαντινή, ανατολίτισσα, δυτική, αρχαία, σύγχρονη, η παναγιά είναι Μία και Μοναδική Πέρασαν Κυκλαδίτες, Μινωίτες, Μυκηναίοι, Έλληνες, Ρωμαίοι, Λατίνοι, Σαρακηνοί, πειρατές, νυκοκοιραίοι, βοσκοί, αγρότες, ναυτικοί αλλά πάνω απ΄ όλα Αμοργιανοί που όλους αυτούς μαζί, τους ανακατέψανε και κάνανε τη δικιά τους «μυθική» Παναγίτσα του Κατακρωτηριού